Meme kanserine farkındalık ayı etkinlikleri kapsamında Atatürk Spor Salonu'nda basketbol maçı organize edildi. Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Şehzadeler Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliği ile düzenlenen farkındalık maçı, İlçe Sağlık Müdürlüğü ve Ketem birimi sağlık çalışanları, her iki kurum ilçe müdürleri ile öğrenciler ve vatandaşların  katılımı ile gerçekleştirildi. Spor salonu girişine kurulan  stand aracılığı ile kurum temsilcilerine pembe kurdele takıldı. Yine  katılımcılara kanser taramaları konusunda broşür aracılığı ile bire bir bilgilendirme yapılarak tarama yaptırmaya davet edildi. Maç öncesi ısınma sırasında her iki takım sporcuları pembe ve üzerinde farkındalık mesajı taşıyan tişörtleri giyerek desteklerini ve farkındalıklarını gösterdiler. Sporcular, üzerlerinde, "Geç kalma sağlıklı kal" yazısı ile sahaya çıktılar. Etkinlikte Yunusemre Belediyespor ile Turgutlu Belediyespor takımları bir gösteri maçı yaptı. Şehzadeler İlçe Sağlık Müdürü Müjde İlgün, Şehzadeler Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Fatih Umut Altınışık, Basketbol İl Temsilcisi Nejdet Çöven takımları yalnız bırakmadı. Sporcular, maç sonrasında, "Erken teşhis hayat kurtarır", "Meme kanserine dur deyin", Hayata merhaba kansere elveda" gibi pankartlarla toplu fotoğraf çektirdiler.

MEME KANSERİ

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıkar. Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür. Meme kanseri ileri dönemlere gelene kadar belirti vermeyebilir. Meme kanserine erken dönemde tanı konması, tedavinin başarıya ulaşma ve hayatta kalma şansını arttırmaktadır. Erken teşhiste en önemli faktör, kişinin bu konuda bilinçlenmesidir. Erken tanı için aşağıdaki yöntemler uygulanmaktadır. 20-40 yaş arası: Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalıdır.  Meme kanseri belirtilerden biri görüldüğünde vakit geçirmeden doktora başvurulmalıdır. Ayrıca iki yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmelidir. 40-69 yaş arası; Ayda bir kendi kendine meme muayenesi yapılmalı, yılda bir doktora meme muayenesi için gidilmeli ve iki yılda bir mamografi çektirilmelidir.

Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz olarak muayenesi eğitimleri ve broşürleri de ücretsiz olarak verilmektedir.

Ülkemizde her yıl ekim ayı “MEME KANSERİ FARKINDALIK AYI” olarak kabul edilmekte olup, her yıl halkın ve özellikle Ulusal Kanser Tarama Programı kapsamında yer alan taramalara uygun yaş grubundaki kadınlara ulaşılması ve farkındalık yaratma çalışmaları yapılması hedeflenmektedir.